Historiken började skrivas 2012
Framgångstoppar i 10-årscykler
Under 70 talet nystartade Habos friidrottsverksamhet efter några årtionden av låg aktivitet på allvar av Einar Sandin och den gamle fine medeldistansaren Gunnar Henriksson. Habos 11 åriga flickor tog i slutet av 70-talet hem guld i Smålandsmästerskapen i lagtävlan. Under 80-talet blixtrade det till med en grupp talangfulla sprinters som fullkomligt sopade banan med både den svenska och nordiska eliten. Leif Jonsson håvade hem 16 JSM guld och guld i Nordiska mästerskapen samt som junior en makalös finalplats i EM.
Ett gäng snabba juniorer sprang hem SM guld för seniorer på 4 x 100 m. Under mitten av 90-talet klev ytterligare ett gäng grabbar fram och visade vart skåpet skulle stå i friidrottssammanhang. Här kan nämnas Andreas Wulff, Johan Rogö och Magnus Lönqvist som kämpade till sig flera SM medaljer i mångkamp, stavhopp, häck och spjut.
Wulff är nu en av landets främsta spjuttränare och har varit huvudansvarig för Habos landslagstjej Matilda Elfgaards utveckling.
Nästa topp är NU!
Klubben har idag 2012 över 280 glada friidrottande ungdomar – plus föräldrar.
2004 vann Habos 11 åriga flickor Smålandsmästerskapen i lagtävlan, en fantastiskt prestation med tanke på vilka anrika friidrottsklubbar som finns i Småland. Ett antal segrar och framskjutna placeringar senare kan vi konstatera att år 2012 är vi etablerade som en storklubb i Småland vad gäller framgångar på ungdomssidan. I år segrade P13-laget i samma tävling och F11 kom på bronsplats.
Nu är en klubbs framgång inte bara mätt i lagUDM-medaljer utan i så mycket annat. Vi lägger stor möda vid den sociala fostran av våra aktiva och hävdar att "man vid varje träning hos oss ska känna sig sedd och få uppmuntran."
Vår satsning under 2011 0ch 2012 på de allra yngsta har burit frukt och varje torsdag under utomhussäsongen invaderas Slätten av 120 spralliga, sprintiga barn mellan 6 och 9 år. Vi kan med stolthet säga att vår barnverksamhet håller absolut högsta klass organisatoriskt och pedagogiskt.
Klubben har som redan sagts vuxit mycket snabbt under de senaste åren. En viss profilering har visats: Klubben räknas som en mycket framstående kastarklubb på juniorsidan. För varje ny säsong "poppar det fram" nya smålandsettor i de yngre klasserna. Anledningen till just framgångar kan skrivas engagerade ledare och goda föredömen bland de aktiva. Klubben satsar annars lika mycket på samtliga grenar och naturligtvis syns framgångar även där.
Att det var i just spjut som den unga klubbens första landslagsuppdrag togs ut, kom därför inte som en överraskning. Det var blott 16-åriga Matilda Elfgaard som fick dra på sig de blågula färgerna vid ungdomsfinnkampen i Helsingfors 2008. Uttagningen kom som en följd av Matildas fina facit under säsongen - eller vad sägs om Sverigebäst i statistiken med 40,53, 1:a i USM, 1:a i skol-SM, bästa svenska i 17-årsklassen vid Världsungdomsspelen m.m. Matilda fortsatte där hon slutade 2008. Klubbrekord direkt i 2009-säsongens första tävling, JSM och skolSM-vinnare och svensk F17-etta i statistiken (3 m före 2:an) men säsongens höjdpunkt var ändå segern över finskorna vid ungdomsfinnkampen på Nya Ullevi med ett jättekast – 47,66!!! Detta resultat gav också en 5:e plats bland seniorerna i Sverige.
Under 2010 fortsatte Matilda sin fina tradition att vinna skolSM. Fjärde raka vinsten av fyra möjliga är ett svårslaget rekord.
Utvecklingen under 2011 och 2012 har för hennes del fortsatt på ett makalöst sätt och kröntes i år med en bronspeng vid senior SM och seniorlandslagsplats vid Finnkampen. Hennes liv just nu är student vid ADC i Växjö, vilket medför träningsläger i SydAfrika med världseliten på plats och på hemmaplan en satsning med 15-20 timmar i veckans träning.
Fler framgångsrika Haboiter
Äntligen! Var vi många som utbrast när klubbens 3-stegsess Malin Andersson fick dra på sig blågul dress vid Nordiska landskampen i Finland. Nytt pers på 12,01 i samma tävling. Malin har satsat hårt i många år. Bl.a genom att gå på friidrottsgymnasiet i Växjö under tre år och äntligen gav det två av målsättningarna " i en smäll".
En ny komet dök upp 2009. Samuel Dahlqvist heter han och är 15 år gammal. Under IUSM slog han till med 188 i höjd och knep en silverplats. Utomhus följdes det upp med 187 och en fjärdeplats vid USM i Växjö.
Vid den årliga sammanställningen av årsbästastatistiken gav att klubben har 24 placeringar på Sveriges 20-bästalistor. 21 Smålandsettor och horder med aktiva på smålandslistorna i övrigt. Vi har definitivt etablerat oss i friidrotts-Sverige.
Vid lag UDM-finalerna 2008 blev facit följande:
* Flickor 15 segrade på ett briljant sätt.
* Pojkar 11 tog silverplatsen
* Pojkar 15 blev bronsmedaljörer och
* Flickor 11 kom sexa.
2009 blev vi 2:a bland P15 och hade 4 lag med i finalen.
2010 gav återigen fina framgångar vid t.ex U och JSM. Silver i 19 årsklassen i flickor spjut för Matilda, silver för Josefin Malmborg visd skolSM 2000m F16, brons för Anton Evertsson i samma tävling och klassen var stav P15, i klassen över tog Rasmus Elfgaard en fjärdeplats. Vid USM kom de båda grabbarna 5:a i resp åldersklasser, Fanny Andler kom 6.a i diskus för F15 och Alfred Rahm kom 10:a i diskus för P16.
Vid Götalandsmästerskapen fick Alexander Dahlqvist och Robin Ericsson framskjutna placeringar.
2010 års lagUDM gav seger i P11-klassen och silver bland P13.
2011 resulterade i fortsatta framgångar och finalplatser vid JSM och USM för ovanstående aktiva, samt en ny kull Götalandsfinalister: Gustav Brolin, Jonathan Hirsh, Sarah Björnell, Elvira Lindell m.fl.
Bland årskullen -94:or kom Jonas Nilsson tillbaka till friidrotten efter några år i handbollens tjänst och han gjorde det med besked: klubbrekord för seniorer i såväl höjd som tresteg.
2012 blev i många stycken det naturliga nästa steget i utvecklingen för klubbens aktiva: aldrig förr har vi haft en så stor trupp JSM och Götalandsmästerskap, klubbens första SM-medalj på den kvinnliga seniorsidan med seniorlandslag som belöning, seger för P13 vid lagUDM och debut i seriesammanhang med ett herrlag.
Nya namn som låter höra om sig är Amanda Aasa, Anton Bertilsson, Emil Nilsson och inte minst segraren i Götalandsmästerskapen i diskus för p13 Kevin Shepherd. Kevin segrade med hela 7 meter tillgodo på 2:an.
2013 befäste vi vår plats i den yppersta toppen. Beräkningen som görs av SM-poäng la oss på plats 3 i Småland! Vi hade under året 2 landslagsaktiva - Matilda Elfgaard lyckades förutom att ta en bronspeng vid senior SM och därmed ta en Finnkampsplats även i år också kvala in till JEM 22 i Tammerfors (första mästerskapet sedan Leif Jonssons dagar!) med ett nytt pers på 51,29. Hon vann också JSM 22 av bara farten.
I 19-årslandslaget och Nordiska mästerskapen - också dessa i Finland - kvalade äntligen Josefin Malmborg in på 800m.
Hennes bronsplats på 1500m inomhus och 800m utomhus vid JSM la grunden till utagningen. En femteplats på senior SM inne och tiden 2,11 gav en flygande start på hennes säsong.
Vid Götalandsmästerskapen inomhus visade Anton Bertilsson, Emil NIlsson, Kevin Shepherd, Elin Forsgård, Amanda Aasa och Victor Seitl prov på såväl medaljer som finalplaceringar.
Vid utomhusditot i Eksjö blev det t.o.m en seger för Kevin Shepherd i diskus, silver i slägga och brons i tresteg. Anton Bertilsson tog även denna gång medaljer i sina grenar. Stora framgångar med andra ord.
På Slättens IP slogs enorma banrekord då arenan gästades av MAI och ÖIS vid div.3 mötet. Våra herrar kom trea precis efter de två oslagbara klubbarna!
Runt om i landet nämns nu Habos friidrott med respekt och tävlingen Habo Challenge har vuxit ut till en riktig stortävling!
Vintersäsongen 2014 blev precis lika bra som vi hoppades: Emil Nilsson blev svensk mästare på 60 m i P15. Anton Bertilsson knep silvret på 60 mh också det i P15.
Vid mångkamps SM tog Rasmus Elfgaard ett brons i M22 och Emil Nilsson ett brons i P15.
Matilda Elfgaard blev uttagen som Sveriges representant vid Europacupen i vinterkast i Portugal och kastade fina 49m där.
Utomhussäsongen överträffade ALLT klubben tidigare varit med om!
Eller vad sägs om 6 medaljer vid U- och JSM varav ett guld!?!
Klubbens första senior SM-silver genom Matilda Elfgaard och nästbästa svenska vid Finnkampen. Matilda tog även en bronspeng vid Nordisk-Baltiska u23-mästerskapen!
Vid mångkamps SM fick vi ytterligare en haboit som nu kan titulera sig svensk mästare: Kevin Shepherd i p15 stod för den bedriften då han i ett gastkramande 800 meterslopp höll undan och stod som segrare!
2015 blev inte riktigt likt tidigare säsonger, då klubbens enda landslagsaktiv Matilda skadade sig redan i februari. Vi hade ju vant oss vid att mästerskapsmedaljer skulle trilla in, men vad skulle nu ske utan hennes medverkan?
Det blev svar med besked: 99:orna tog för sig rejält eller vad sägs om Anton Bertilssons trippla SM_medaljer, Amanda Aasa och Kevin Shepherds brons vid ute USM och inte minst Emil Nilssons makalösa guld vid mångkamps-SM i Gävle.
Herrlaget kämpade om segern i div 2, men föll på mållinjen.
Vid Götalandsmästerskapen blev det medaljer för klubben genom Sandra Alvero, Kicki Ott, Felicia Norell, Jacob Seitl m.fl.
Rasmus Elfgaard gjorde många fina tävlingar under vintersäsongen då han studerar vid North Park University, Chicago. Ett utmärkt sätt att kombinera studier och friidrott!
2016 började bra med brons i JSM för Anton Bertilsson, som sprang 60mh i P17. Han följde även upp sin medaljsvit med brons i mångkampsJSM.
Borta i USA slog Rasmus Elfgaard till med att bli All American då han kom 6:a i NCAA för div 3-universitet. Stort!
Felicia Norell tog två silver vid GM för F14 - längd och tresteg.
Utomhussäsongen kröntes av tre landslagsuttagningar: Rasmus Elfgaard till Nordiska mästerskapen i mångkamp (fick tyvärr lämna åtebud) och Anton Bertilsson och Emil Nilsson till ungdomsfinnkampen. Anton vann dessutom 400mh på ett imponerande sätt!
Anton tog även två medaljer på JSM och för Götalandsungdomarna (13-14-åringarna) blev det den största medaljskörden någonsin! Habo friidrott växer fortsatt!
Så skriver vi 2017 och framgångarna bara fortsätter att välla in!
Under året har kommunen satsat på att bygga ut vår anläggning med ny beläggning och med vattenhinder för hinderlopp. Detta innebär att vi nu kan arrangera alla tävlingar med fullt grenprogram. Invigningstävlingen skedde den 30 september.
Årets stora arrangemang blev en kombinerad Habo Challenge och stora DM-helgen. Stor succé med många deltagare och också många DM-tecken till de våra.
Tävlingsmässigt sett är annars Anton Bertilssons deltagande vid JEM20 i Italien det allra största, tillsammans med Rasmus Elfgaards debut i seniorlandslaget vid Nordiska mästerskapen i mångkamp i Finland.
Rasmus fick sin chans efter en finfin 4:e plats vid NCAA div 3 i USA i maj.
3 USM-medaljer i stav genom Tilda Fischer (brons inne och silver ute i F15) och Sandra Alvero (silver ute).
Vid GM ute blev Filip Aasa dubbel silvermedaljör i slägga och diskus. Framtiden är säkrad!
På tal om framtid är det på sin plats att nämna ett anmärkningsvärt klubbrekord som slagits. Nej, det är inte ett av de starkaste rekorden på seniornivå vi talar om - utan ett 27 år gammalt rekord som slogs av sonen till en av dem vi talade om alldeles i början av denna artikel! Theodor Rogö knep pappa Johans rekord i P10 längd. Kul som avslutning på ett fantastiskt år.
2018 blev året då två av våra största aktiva beslöt sig för ny klubbadress (Matilda Elfgaard och Anton Bertilsson). Båda har varit med på internationell nivå - JVM, JEM, Nordiska, Finnkamper, segrar i ungdomsfinnkamper och massor av olika SM-medaljer. Vad skulle hända med Habo nu?
Svaret blev en dundrande 6:e-plats på UEM, vinst i ungdomsfinnkampen och ett JSM-guld för Sandra Alvero! Snacka om ett "statement". Habo levererar!
Sandra är inte ensam på topp. Tilda Fischer plockade under året hem två USM-brons och damlaget krigade till sig fortsatt representation i div.2 och ett brons vid lagDM. Den sistnämnda tävlingen blev Matilda Elfgaards tack och avskedsföreställning för klubben. Seger med sedvanliga 10 meter i favoritgrenen spjut och en stark andraplats i kulstötningen var grunden till lagets slutgiltiga medalj. Vi tackar Matilda för alla framgångsrika år i klubben och det fina föredöme hon varit genom åren.
Inomhussäsongen 2018 var Anton Bertilssons sista och han tog naturligtvis guldmedalj vid JSM 60mh.
2019 var första året av stagnation. Hur hanterar vi det?
Visst fanns framgångar, men inga i paritet med tidigare års. En bronsmedalj av Sandra Alvero vid JSM inomhus, innan hon behövde genomgå en fotoperation. Filip Aasa blev årets friidrottare genom flera fina insatser i kastgrenarna grenarna - två silver vid RM inomhus och en femteplats I slägga vid USM.
Nästa generation haboiter har dock börjat röra på sig rejält. Theodor Rogö och Irma Westh är de som varit allra framgångsrikast i 11-12-årsklassen.
Frampå höstkanten valde stavhopparstjärnan Sandra Alvero att fortsätta sin satsning i Växjö. Vi önskar även henne stort lycka till!
2020 drabbade Coronapandemin hela världen och därmed satte det också stora spår i Habo friidrotts verksamhet. Många tävlingar, bl.a vår egen Habo Challenge tvingades ställas in. Tävlingsverksamhet som blev av var bl.a lagUDM och mångkampsUDM, där våra unga adepter visade framfötterna. 2 stycken UDM-mästare i Theodor och Nike kunde koras och F13-laget strålade ikapp med silverplaketterna.
2021 blev det mest framgångsrika året i Habo friidrotts historia. I alla fall om man tittar på det som hände med 14-åringar och yngre!
Låt oss börja med de allra yngsta: Återigen vann klubbens 11-åringar lagUDM. I år i stor stil, då man dessutom hade ytterligare ett lag på en fin femteplats.
13- och 14-åringarna radade upp exempellösa framgångar under året:
LagUDM-vinst för F13!
Vid Götalandsmästerskapen blev det medaljer till inte mindre än 12 av de våra, med Theodor Rogös smått osannolika 4 guld, ett silver och ett brons som toppen av tårtan! Irma Westh, Nike Blomberg, Tindra Stenberg-Westlund, Olivia Andersson, Misa Widetoft, Anna Elwing och Stina Essberg var de övriga habostjärnorna som glänste nere i Malmö.
Vid UDM drog Theo hem hela 12 stycken guldmedaljer (vann samtliga grenar han startade i!) Nike vann 5 guld, ett silver och ett brons, Irma Westh, Misa Widetoft och Mira Jansson blev även de UDM-segrare.
För Theos del slutade inte året med detta: Han segrade i mångkampsUDM med smått fantastiska 5435p (över 1000p per gren), Smålandsrekord och Sverigebäst under året. Även på 60 mh blev han Sverigebäst!
Ola Grauers fortsätter att prestera på topp vid de längre löpdistanserna i yngre veteranklasserna
2022 blev 14-åringarnas år! Vid Götalandsmästerskapen i Göteborg inomhus slog Theodor Rogö till med 4 guld! och Tindra Westlund-Stenberg vann 1000m.
I GM i Eslöv utomhus totaldominerade truppen från Habo. 5 guld, 3 silver, 1 brons, en fjärdeplats, en sjundeplats, en 9:e, 10:e och en 11:e-plats av Tindra Westlund-Stenberg, Theodor Rogö, Nike Blomberg, Anna Elwing och Stina Essberg. Några detaljer att lyfta:
Vid Världsungdomsspelen i Göteborg vann Theo 2 grenar!
Bland 15-åringarna visade på nytt Misa Widetoft och Olivia Andersson att de hör hemma i den absoluta Sverigetoppen vid USM i Uppsala.
Tillsammans med 14-åringarna tog de ett hedervärt silver vid lag-UDM. En tävling där svårighetsgraden ökat under året då distriktet utökats från att bara gälla Småland till att nu inkludera såväl Östergötland som Blekinge.
11-åringarna visade återigen klassen då de vann nyinstiftade Friidrottscupen i samma distrikt.
Vår egen tävling Habo Challenge arrangerades i år tillsammans med den nya huvudsponsorn Tosito, som skrivit avtal även för 2023.
När årets statistik räknats samman står det klart att Habo har tio stycken aktiva som huserar på topp-25 listorna i sina åldersklasser i Sverige. Theo står för det smått historiska konststycket att toppa hela tre grenar, vara topp 10 i elva stycken och krydda det med ytterligare tre positioner bland de 20 bästa. Vilken atlet!
Tindra har 6 grenar med och en andra- och tredjeplats som toppar.
Nike är tvåa i mångkampen och är topp 10 i två grenar till.
.
Gå gärna in och läs under fliken Tävling om resultaten under året. Titta också in på årsbästa statistik på såväl friidrott.se och smfif.se för att se hur många av de våra som ligger på de aktuella rankinglistorna. Det är stimulerande läsning!
Nästa framgångstopp är här!